tiistai 25. maaliskuuta 2014

Kuinka tehdä täydellinen piiras

Bonjour!

Mä olen aina rakastanut piiraita ja leivoin niitä usein nuorempana. Nyt hiukan harvemmin koska haluan syödä terveellisesti ja loistavan piiraan ainesosat ovat aika lailla VOI, KERMA JA VEHNÄJAUHO,(niitä emme käytä arkena ruoanlaitossa oikeastaan ollenkaan). Täytyy myöntää että olen kyllä kehittynyt ajan myötä piirasleipurina ja ymmärtänyt että yksi tärkeimmistä asioista onnistuneessa piiraassa eli Quichessa on hyvä pohja. Eikä riitä vain että sekoittaa pohjan ainekset keskenään vaan oleellista on KUINKA sen tekee. Erään ranskalaisen klassikkoreseptin mukaan Quichen pohjan ainekset (voi, vehnäjauho yms) nypitään käsin tietyllä tapaa. Tämä tapa on aika työläs sen voin sanoa. Päätin katsoa löytäisinkö videon siitä kuinka tämä nyppiminen oikeasti tehdään. Löysin ilokseni youtubesta loistavan videon piiraspohjan valmistamisesta. Tässä se on, katso ihmeessä! Ei ole vaikeaa!



QUICHE POHJA= PATEE BRISEÉE:
tarkat määrät voit katsoa myös videosta

(25-27 cm taikinankuorta varten)

4,5 dl jauhoja
8 rkl/kuutiota voita
(jos haluat 2,5 rkl kasvirasvaa)
4-5 rkl kylmää vettä
suolaa
hyppysellinen sokeria

MAROKKOLAINEN KATKARAPUPIIRAS

(Tee ensin pohja jonka ohjeen laitoin yläpuolelle videon muodossa)

250-300g katkarapuja
1 tlk simpukoita
(voit myös tehdä lihaversion ja korvata äyriäiset lampaanjauhelihalla)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl voita
1/2 tl kardemummaa
1 tl ras-el-hanout-mausteseosta
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
1tlk/400g säilöttyjä tomaatteja
100g pehmeää fetaa
1 oksa tuoretta rosmariinia
2 kananmuna

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne voissa. Lisää mausteet ja ja tomaattipyre. Anna hautua noin 5min. Lisää viini, säilyketomaatit ja rosmariini. Anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut noin 15 min. Lisää ravut ja simpukat mukaan. Murusta sen jälkeen feta myös joukkoon. Jäähdytä seosta hetken. Ota piiraspohja kylmästä, niinkuin videossa neuvotaan. Kaada täyte varovasti pohja päälle. Riko kananmuna varovasti täytteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Tee lovi keskelle piirasta ja riko siihen toinen kananmuna ja jätä se siihen. (Jos teet lihaversion niin et tarvitse munaa). Laita piiras uuniin noin 25 min 200 asteeseen.




Niinkuin ihana täti videolla sanoo, mitä enemmän piiraita tekee sitä paremmaksi leipuriksi tulee-harjoitus tekee mestarin tai ainakin melkein. Tällä kertaa oma piiraspohja ei ole kaunein mahdollinen mutta maistui taivaalliselta;)

Tämän marokkolaisen herkun kanssa sopii erinomaisesti Californialainen pehmeän hedelmäinen, hiukan makeahko punaviini.

Herkullisia hetkiä!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti